Geschiedenis
Het Sint Elisabeths Gasthuis is in 1894 in gebruik genomen als katholiek ziekenhuis en heeft, met een aantal uitbreidingen, als zodanig ruim honderd jaar – tot 1997 – gefunctioneerd. Daarna is het oudste en markantste deel, met behoud van veel oorspronkelijke elementen, omgebouwd tot appartementencomplex. In 2001 is het complex in zijn nieuwe functie in gebruik genomen. Er wonen nu ca. 50 mensen in 35 appartementen. Het bewonersbestand varieert in leeftijd van ongeveer 25 tot 90 en bestaat deels uit werkenden, deels uit niet-werkenden.

Algemene eigenschappen
De oorspronkelijke degelijke bouw (de katholieken bouwden voor de eeuwigheid!) kenmerkt zich door dikke muren en in veel gevallen ruime hoge vertrekken. Daardoor is er sprake van een uitstekende geluids- en warmte-isolatie. Er zijn verschillende gemeenschappelijke vertrekken die ruimte bieden voor diverse sociale activiteiten. Het gebouw is omgeven door een prachtige tuin met diverse zitbanken en een kruidentuin. Het complex is aangewezen als rijksmonument, waardoor bepaalde onderhoudskosten voor elke eigenaar deels fiscaal aftrekbaar zijn. Een energielabel is voor rijksmonumenten niet verplicht (meer informatie op de website van de Rijksoverheid).

Bereikbaarheid
Voor het complex bevinden zich bushaltes van verschillende stads- en streekbussen richting Arnhem (1, 51, 352), Velp (1), Oosterbeek (1, 352), Wageningen (51 en 352). Het centrum van Arnhem met het NS-station bevindt zich op loopafstand (ca. 15 minuten).

Rijksmonument
Het Sint Elisabeths Gasthuis staat ingeschreven in het register van rijksmonumenten met monumentnummer 516738. Meer informatie op de website van het rijksmonumentenregister.

Op 22 augustus 2016 sneuvelde helaas een deel van de monumentale rode beuk aan de voorzijde van het gebouw.

VvE St. Elisabeths Gasthuis, St. Elisabethshof 73a, 6812 AV Arnhem

© 2023 Elisabeths Gasthuis